July 18, 2016

Kanak-Kanak VS Kasih Sayang

Salamaleik to all readers..

I just want to talk a bit about kanak-kanak dan kasih-sayang.. Walaupun ana bukan lah orang yang selayaknya membicarakan tentang hal ini but ada ana kisah?. Haha.. Gurau je.. Ye.. Bukan apa.. Ana rasa terpanggil untuk tulis serba sedikit tentang hal ini..

Yup.. Kanak-kanak, kadang kita sukar untuk membaca emosi mereka.. I mean emosi dalaman,. Nampak diorang hanya seronok bermain, berlari ke sini, berkejar ke situ, melompat ke sini, menyorok ke sana dan macam-macam lagi.. Uiissshh, keaktifannya kalah superhero.. Nampak happy je hidup tanpa sebarang masalah, kita pun gembira tengok mereka seronok macam tu kan?.

But ada jugak certain yang hanya duduk diam.. Tidak seperti kanak-kanak lain yang seusianya.. Lagaknya ibarat seorang dewasa.. Matured!. Haa.. Yang ini laa, kita makin susah untuk membaca emosi mereka.. Sedihkah mereka atau gembira?

Ya,. Kadang, mungkin yang terlebih aktif memang sengaja mencari keseronokan untuk menutup tiap masalah dalam relung kehidupannya.. So, bila jumpa kawan, barulah dia mempunyai ruang untuk bebas bermain.. Dan mungkin juga, kanak-kanak yang hanya diam membatu sepi di tiap angin lalu sudah puas dengan keseronokan dan ingin mencari dan meneroka dunia baru.. Hmmm.. Sebenarnya agak sukar untuk ana jump into conclusion..

But ana ada satu cerita nak share sikit.. Baru-baru ni ana ada kerja dekat pusat tahfiz darul qurra.. Kelas mengaji dan hafazan.. Start about 7 p.m to 9 p.m.. Ana saja je carik pengalaman.. Lagipun kelas pada waktu malam je... Ok la kot daripada tak buat apa-apa tiga bulan.. Haha..

Most of the students there kanak-kanak laa.. Yup ana suka kanak-kanak.. Tapi mereka ni nakal ya amattttt.. Kadang happy tengok keletah mereka, kadang rasa geram macam nak cubit-cubit je.. Dan kadang mereka buat ana macam geng lagi.. Aduhaiii.. Ana ni tak tegas sangat kot.. Ana boleh je nak marah or buat-buat garang kat diorang tapi tak sampai hati pulak nak marah budak-budak.. Kesian.. Huhu

Then, ada sorang budak ni ana tengok dia diam je.. And suka main sendiri-sendiri.. Kadang dia main dengan kawan-kawan yang sekelas dengan dia.. Dengan kelas lain dia tak bercampur pun.. Kalau kita tegur dia contohnya suruh dia baca sendiri2 dulu or ulang hafazan sendiri, dia dengar apa yang kita cakap but dia buat selamba je.. Tak ikut pun apa yang kita cakapkan.. Begitu jugak time nak solat berjemaah, kita suruh dia pakai baju sembahyang cepat-cepat sebab ustaz akan tunggu semua sedia baru boleh sembahyang, but dia buat endah tak endah and saje buat lambat-lambat.. Akak-akak yang mengajar sekali pun dah puas marah and bertegas kat dia tapi tetap tak jalan.. Huhu

But, i start to think that mesti ada something yang buatkan dia berkelakuan camtu.. So, semalam kebetulan ana kena ngajar dia.. So i tried to ask her.. Mula-mula tak jawab pun, senyap je.. So ana cakap lah.. Ustazah tak marah pun awak, ustazah cuma nak tahu je.. Ustazah pun tak suka marah-marah orang.. Then baru la dia jawab perlahan-lahan.. She has 3 siblings including her.. A brother and a little sister.. Kata nya, abangnya orang kelainan upaya.. Mak dia tak kerja sebab kena uruskan abangnya.. Then nenek dia duduk sekali dengan diorang.. Kalau lepas balik sekolah, nenek dia akan jaga dia sebab emaknya bizi dengan abang dia lagi, adiknya yang kexik lagi.. I tried to ask her, where's your father?. And she said that her father quite busy with works.. Susah nak balik rumah.. Kadang mungkin 2,3 hari or seminggu baru balik kot?. Entah.. Ana pun tak tau macam mana.. So, ana pun cakap laa, kalau awak ada masalah, share je dengan ustazah.. Ustazah ok je, kalau ustazah boleh tolong, ustazah tolong mana yang mampu.. Dia angguk and start to smile!.

Jadi, ana rasa dia macam tu sebab nak perhatian or kasih-sayang mungkin?. Ye laa.. Kat rumah tak boleh nak main-main or mungkin kena jadi dewasa sebelum masanya?. Hmmm.. I don't know, but i feel that every children mempunyai cerita hidup dia sendiri kan.. Kanak-kanak zaman sekarang membesar dengan keadaan sekeliling yang mencabar yang mampu mengubah emosi mereka dengan pantas.. Ana harap mereka dapat melalui zaman kanak-kanak dengan baik..

Ya.. Ana suka budak-budak.. And ana tak sampai hati nak marahkan mereka.. Kesian tengok muka polos mereka yang comel dan cute tu.. Huhu.. Hati mereka lagi suci daripada hati kita yang penuh terpalit dengan noda dan dosa.. Allahu..

And for your info, salah satu sebab ana tolak tawaran ipg dulu sebab ni laa.. Takut nanti tak boleh nak kawal anak murid sebab tak sampai hati nak marah or bertegas lebih2.. Huhu.. And ada yang kata rugi tolak ipg.. But only Allah know me well.. Huhu.. Lagi satu, ana takut sangat apa yang ana ajar nanti anak murid tak dapat tangkap.. Ana ajar lain, diorang faham lain.. Tak ke tersesat nanti.. Naya je.. Huhu

And kawan-kawan ana pun akui, sesetengah cerita yang ana sampaikan, mereka tak faham.. Tak sampai katanya.. Ayat mereka yang paling deep..

"Nad, apa yang kau cuba sampaikan sebenarnya ni? Kitorang tak faham laa.. Tak sampai"

Huhu.. Sadis kan..

Ok laa.. Sampai sini je la dulu bebelan ana kali ni.. Moga jumpa lagi..

Jaga diri, jaga iman.. Bye..

Lot of loves,
AlFaqiiroh Ilallah

July 15, 2016

All About 'Cengeng'

Salamaleik to all readers..

My posting for this time..

Its all about 'cengeng'..
 
I'm the fifth in my family.. And i'm not the youngest.. Usually the youngest person in family will be called the 'cengeng' one right?. Ahha.. Although i'm not the youngest but i am the one that called the 'cengeng'..
Huhu
 
Hmmm.. K.. Malas nak skipping.. Although i love to broke the english.. Kui kui

Betul.. Serius tak tipu.. Ana paling cengeng dalam family.. Tapi bukan dalam semua keadaan.. Just in certain situation yang melibatkan feelings towards my lovely family.. Huhu
 
First ana pernah menangis because of my lovely daddy.. Omg, before i'm forget, we called our father by 'ayah' or 'daddy'.. Oh, about cengeng, ana pernah menangis sebab ayah demam.. Even daddy luka sikit pun ana menangis.. Pernah dulu waktu ana masih bersekolah.. Rasanya that time i'm in form 5.. I'm one of a boarding school students.. So, bukan boleh balik hari2 kan?. Seminggu sekali pun dah cukup baik dah.. Haha.. Macam biasa, setiap hujung minggu ana akan bergayut kat public phone call ummi.. Then, tanye khabar semua.. Pastu tanye la mana daddy.. Ummi jawab, daddy ada, tapi tak sihat sikit.. Ana pun be like ooo.. Daddy demam ke ummi?. Daddy jatuh terpijak ape ntah, pastu tangan terseliuh sikit.. Ana pun ape lagi,.. Ummi, i want to back home.. No matter what i want to see daddy.. Terus berlari amik kad cari warden nak mintak balik.. Warden pulak takde.. Huhu.. Pastu ana call penolong kanan, bagitau nak balik bla bla bla.. (Sebenarnya ana ni memang muka selalu balik sebenarnya.. Sebab baik dengan senior assistant.. Haha).. Terus balik umah.. And sampai je umah, salam ummi then salam daddy.. Ana pun ape lagi.. Terus nangis tak ingat dunia (Naseb baik ingat akhirat.. Muehehe).. Time tu abang ana ade.. Terus ana kena sound cengeng.. Katanya sikit je tu, tu punn nak nangess.. Adui laa.. Manja benorr.. Daddy senyum je sambil geleng2 kepala cakap sikit je ni.. Memang sikit daddy but i'm worried.. I love you daddy.. Huhu
 
Ok tu part daddy.. Part ummi pun sama.. Once ummi pernah demam.. Tak larat nak bangun masak semua.. All of my sisters are in university that time.. But my brother still having a semester break.. So, bila nampak ummi tak larat, i don't know why i'm feeling that ummi sangat sangat sangat tak sihat.. Nak angkat kepala pun tak boleh.. Kena pimpin.. So, time picit2 ummi, pimpin ummi ana dah berkaca dah mata.. Daddy senyum je.. Faham sangat.. Sampai time ana nak masak dishes ana nanges kaw kaw.. I don't know why i'm being too cengeng bak kata my brother.. Naseb ada brader tolong2 masak jugak.. Brader memang pandai masak pun.. Kalau tak, ana rasa dua jam tak siap lagi ana masak.. Masak lagi nanges lagi.. Bila nak siap ntah.. But seriously my brader told that ana memang cengeng.. Huhu
 
Same goes when my little brother had an excident.. Tak banyak pun.. Tapi ada ah sikit injured tu.. Tapi ana dah start nanges dah risau berlaku apa2.. Bila my only brother demam kuat pun ana cengeng jugak.. Sampaikan abang kata, sampai bila nak cengeng ni?. I don't know.. Ana tetap ana.. This is me.. Huhu
 
Yupp.. Bila ia melibatkan mereka that i love damn much, i will start cengeng.. I'm worried.. Ana tak nak terjadi apa2 kat diorang.. Anda faham kan?. Part tu je ana cengeng sikit.. Kalau part lain, i'm okey.. Sebab among my friends, coursemates, ana ni seorang yang cool and hati kental.. Ana jugak agak aktif dan macho.. Haha.. I don't know.. Dorang yang kata ana camtu.. But yes, i'm cool.. Diorang pun kata ana ni hati kental, sebab tak pernah ada feeling or bunga2 selain family sendiri..
 
Yes.. Yang tu ana akui.. I'm never like somebody.. And i'm cool the way i am.. Biasanya, kalau perempuan biasa la cerita yang depa suka orang tu la orang ni la.. Tapi ana tak pernah.. Sebab ana rasa i can live happily with my lovely family.. Ana dah plan macam2 but not about marriage or something yang bermain dengan perasaan.. But my sisters and brother once pernah nasihat ana.. Ye betul sayang family.. Tapi takkan la takde suka orang.. Tu naluri semula jadi yang Allah dah buat.. Jangan nanti makan diri..

So i start to think.. Boleh ke suka seseorang?. But nanti kalau ia tak seperti yang kita jangkakan macam mana?. Sebab itu i never like somebody (opposite gen).. I want to, but i'm afraid..
 
Then this aidilfitri, suddenly ana terima satu approach la lebih kurang.. About future.. So i start think,. I try for the first time.. And i said i will do istikharah first.. Yup.. I do it.. Then i got the answer, quite positive.. And for the first time i'm crying because of someone bukan family ana.. And my feeling start to like the one i called 'bamboo'.. But i'm afraid.. Takut when i like someone tapi ia tak seperti yang kita jangkakan in the future.. And i keep crying because ana rasa macam ana tak sepatutnya suka orang.. Salah suka orang yang tak patut kita suka kan (hope you understand what i mean.. Means someone not our muhrim).. So what should i do with this cengeng's feeling?.
 
I hope the one that called 'bamboo' not reading this post.. Huhu *covering my face*

I'm shy you know.. So that ana tulis dalam blog ni.. Sini takde orang nak baca.. I don't have followers.. Muahaha
 
Yes.. I'm cengeng.. But i'm an independent tau.. Haha
 
Sorry for all the mistakes.. Bye then..

Lot of loves,
- AlFaqiiroh Ilallah -