November 28, 2016

Be Yourself !.

Salamaleik to dear readers..

How are you gaisss? Sihat? Moga sentiasa dalam rahmat dan perlindungan-Nya..

Sori sangat-sangat sebab ana menyepi begitu lama.. I have to clear up few things.. Kadang ana rasa life ana tak berapa nak teratur sejak dua menjak ni.. I don't know why.. Macam-macam perkara yang perlu diselesaikan,. Naseb baik ana masih cool, macho, kachhak bergaya seperti biasa.. maaf ter'riak' sikit.. Tapi ini suatu kenyataan kot, bukan auta semata-mata.. hahaha

Vvvvaiklah.. Kalini takdak benda yang berilmiah pun yang ana nak share dengan korang.. Ana just nak membebel sorang-sorang je.. huhu.. Kalau taknak baca jangan baca okeh.. korang tak rugi pun kalau tak baca.. haha

Weh, ana nak tulis ape ni weh.. haha.. I got no idea laa.. lol

Okay,baiklah.. since haritu some of my friends asked me "Nad, macam mana nak jadi cool, sabar, tak cepat marah eh? Kitorang tengok kau rileks je.. Even orang yang buat hal dengan kau, kau masih boleh tahan weh.. Macam mana kau boleh rileks camtu eh?"

Ana yang dengar ni makkaaiiii rasa nak gelak berguling-guling macam tenggiling je weh.. (guling-guling macam tenggiling, guling-guling macam tenggiling... *sila baca ikut nada shin chan* hahaha).. Boleh tahan punya soalan.. Baru tahu, selama ni member-member pun memerhati ana.. hahaha,. seramm dowhh.. Ana harap takdak manusia lain yang memerhati ana jugakk.. haha

Okay,. *inhale oxygen, exhale carbon dioxide*.. Sebenarnya ana bukanlah seperti mana yang dikatakan sahabat-sahabat ana tu.. Ana pun taktau kenapa depa nampak ana lagu tu.. Sebab, apa yang ana tahu, ana hanya menjadi diri ana sendiri.. Yes! I'm de way I am! I'm never pretending to be like others.. Yeaa tak dinafikan yang i have many makhluk-makhluk Allah as my inspiration.. Tak perlu lah nak sebut satu-satu pulak kan.. haha

Hmm.. about how to be a cool person.. sebenarnya senang je.. Jangan hiraukan pandangan manusia-manusia sekeliling.. Oh, before i'm forgot pandangan di sini bukan lah bermaksud someone opinion but pandangan dari sudut penglihatan manusia tu.. Sebab i know most of student cannot performed coz their confident level quite low.. Susah nak percaya dekat diri sendiri, takut orang kata itu ini.. Hello gaiss.. wake up! Anda dah berada di abad yang ke berapa dah ni.. Jangan lembik pliss.. Bila diri nak maju kalau asyik duk berada pada takuk seperti tu?

Kalau ana, simple je.. Buat je apa yang ana rasa betui.. contohnya, kalau dalam kelas, kalau ana rasa nak tanya, or give opinion or even argue something dan dan tu jugak ana akan bersuara.. Jangan takut untuk bertanya soalan pada lecturers.. Kalau korang rasa mesti ada yang cakap 'alah, soalan lagu tu pun nak tanya', 'alah, benda simple je kot' , 'alah, apa punya jawapan la budak ni bagi..ntah pape'.. korang abaikan je suara-suara sumbang tu, lebih baik dengar katak panggil hujan lagi best kot.. kah kah kah

Just do what you want.. anda yang nak belajar, so you must do it.. prove that you can.. impaknya, anda sendiri yang akan dapat nanti.. trust me! kalau tak percaya, mai jumpa ana, korang lanje ana seteroberi.. eh. hahaha.. But seriously, be yourself, and immediately you'll look cool and awesome.. yeahhh..

Baiklah.. about question macam mana nak sabar dan tak cepat marah, i don't know how to tell uollss.. But i have a feeling like keyakinan laa kot tentang sesuatu perkara yang berlaku.. Apa-apa sahaja perkara yang berlaku dalam hidup ana ni ana akan cuba terima.. I always set my mind that, setiap sesuatu yang tersurat tu pasti akan ada terselit hikmah yang tersirat.. and contoh laaa, bila ada orang marah or cari pasal dengan ana, ana akan senyum.. mungkin senyum tu boleh meredakan kemarahan dia.. if not cukuplah senyuman tu boleh menyabarkan dan mententeramkan hati kita sendiri.. smile and spread de loves!.

One more thing, ana susah nak marah orang walaupun perbuatan seseorang tu mampu mengundang kemarahan manusia mahupun gorilla, adalah sebab i always tell my heart to be patient to de infinity.. Ana selalu cakap kat diri ana 'tak perlu pun nak marah dia. dia cuma tersilap. dia tak tersedar apa yang dia buat. ia terjadi di luar kawalan, dia taknak pun marah kita sebenarnya.. kita jangan marah dia balik as a revenge.. cuba fikir, kalau suatu hari nanti, kita yang terrrjadi macam tu.. apa yang akan kita fikir dan rasa time tu? Mesti rasa bersalah yang amat sangat kan.. so, jangan ambil hati sangat.. Always think positive.. Smile and forgive.. Sebarkan bahagia!. Dunia perlu ceria..

Takpe.. boleh cuba pelan-pelan tau.. janji kita cuba, usaha tu perlu.. tak susah pun sebenarnya.. trust me!.

Eh.. panjang pulak ana membebel.. adoiii.. sori laa.. tak terniat pun nak membebel panjang sebenarnya.. dan sebenarnya ada banyak lagi benda yang ana nak membebel ni.. hahaha.. lain kali laa kalau panjang umur, inshaAllah, biiznillah..

Mohon doakan ana moga segala liku-liku hidup perjalanan ana ni diberkati dan diredhai Tuhan.. ana bukannya kuat sangat sebenarnyaa.. tapi i always pretend to be cool.. acah-acah kuat konon.. hmmm.. hahaha.. i'm cool.. haha

Sekian, moga jumpa lagi gaiss.. Moga selamat maju jaya..
dan doakan ana istiqamah mengulang ngulang ngulang ngulang ngulang..

Jaga hati, jaga diri, jaga iman.. Bye..

Assalamualaikum..



Lots of love,
AlFaqiiroh Ilallah
Sis Cool