December 19, 2016

Just my ten cents punya coretan..

Salamaleik to dear readers..

How are you gaisss? Sihat? Moga sentiasa dalam rahmat dan perlindungan-Nya..

Tetiba ana teringin nak coretkan sesuatu di sini.. i did'nt know why.. Maybe coz of something happened all de days long.. i think i'm not strong enough.. hahaha

Although final exam just around de corner, but jujur i told you gaiss that i haven't study thou a bit!. Omg!! I didn't know what to do right know!.

Yaa.. i'm quite busy helping my sistur did preparation for her event this coming thursday, inshaAllah.. ana actually tak boleh just tengok my sistur busy sorang2, mesti ana akan tolong jugak no matter what..

The story started when ummi reminded my sistur about relatives invitation.. so, ana tetiba je terkeluar, cakap camni, "susahkan? Nak kawen pon banyak benda kena settle.. itu lah, ini lah.. kan senang kalau tak payah kawen.. tak perlu susah fikir mcam2.. just live happily here after"

Then ummi keep staring at me and ask me.. "kenapa cakap macam tu? Tahu tak, tak baik? Tahu tak apa tujuan manusia diciptakan? Untuk beribadat dan menjadi khalifah untuk memakmurkan bumi.. kalau tak kahwen, siapa yang nak menyambung generasi sebagai khalifah kat muka bumi?.macam mana nak beribadat hingga mampu menjadi muslim yang bertaqwa?"

Ana just senyum and jawab.. " ummi, untuk menjadi seorang muslim yang musleh, tak semestinya dengan kahwen.. mana tau being single can make us a true muslim yang musleh berbanding kahwen, who knows!. And dengan keadaan sekarang, i never trust men (exclude my daddy and bros).. ummi tengok je laa today's situation.. tak perlu aa'yaa (my surname at home) explain panjang lebar.. ummi knows right?"

Then ummi pun jawab " sebab tu la kena cari yang baik, beriman, bagus akhlaknya.. inshaAllah everything gonna be okay"

Pastu ana just respond.. "okay ummi, but i still with my stand.. i love being single.." then ummi keep silent..

Pastu masa nak makan ummi ada tanya pasai exam spa aritu.. ana cakap la result exam tu berjaya, alhamdulillah.. then ummi tanya, "kalau nanti kena pergi iv, kalau boleh spa tu nak terus sambung belajar ke nak kerja?"

Yaa.. ana keep thinking jugak.. dah 3 ke 4 iv spa entah ana pergi, masa iv tu ana cakap kat panels iv tu yang ana nak sambung belajar.. so, ana tanya la ummi, "kalau pendapat ummi canne?"

Ummi jawab, "kalau dapat spa, pergi laa.. nanti boleh sambung belajar lagi.. buat pjj ke."

Yappp.. ana terkejut gila dengan jawapan ummi time tu.. seriously!. Sebab sebelum ni ummi sangat-sangat nak pastikan anak-anak dia habiskan belajar kalau boleh sampai ke level paling tinggi.. serius!. And i'm totally well-planned my study and so on.. coz of that, sekarang ana rasa pelik.. you gaiss mesti tak faham situasi kami canne kan?. Its okay, tak payah pening-pening fikir okay!. Hahaha

Lepastu ana tanya ummi.. "ummi rasa sesuai ke aa'yaa kerja? I feel like macam budak-budak lagi..canne nak kerja? Hahaha" memang kaw kaw ana gelak time tu.. gelak tak ingat dunia, nasib baik ingat akhirat.. eh?. Hahahaha

Ummi pun cakap "budak-budak apanya.. besar ni nak kawen pun dah boleh dah"..

Gulp!. Terus mati ana punya gelak.. tertelan gelak sendiri kootttt.. kah kah

Then ana jawab, "ummi, aa'yaa dah cakap kan.. i didn't want to get married.. never! And i didn't want and didn't like to talk about this matter.. i didn't know why.. but please understand me, my lovely ummi" ana senyum je kat ummi...

Yaaa.. kebelakangan ni ummi keep talking about marriage bla bla bla.. and its quite weird for me.. serius ana tak suka, tak tau kenapa..

Yaaa.. first sebab ana punya impression kat lelaki luar punya lah lain.. tak perlu ana cakapkan kat sini.. ana tak pernah berchenta cintun dengn sesiapa coz i never trust any of them!. Seriously!. Nak keep in trusting pon tak boleh apetah lagi nak hidup sama-sama kan?. Ngkooo rasee?? Memang takk laaa kan..

Then, ana tak rasa semua orang boleh terima perangai ana yang macam ni.. so daripada ambil risiko better i life with my own self, senang.. tak payah fikir lebih-lebih.. lagipun family ana sangat berbeza dengan family orang lain.. sangat complicated.. family kami tak sama seperti family manusia yang lain.. seriously.. better you gaiss, i mean outside people don't getting interrupt with.. yaa, tu jugak adalah satu sebab i didn't want to get married.. kan kesian pulak kat orang berkenaan.. tak pasei-pasei jaa dapat heart attack.. kah kah kah..

Eh.. panjang pulak membebel.. k lahh.. an nak chauu luu.. nak gi sekolah sat.. ade benda kena settle pasei program bawah pmki.. and seriously i'm quite busy.. ummi cakap ana busy mengalahkan pm dah.. hahahhaha.. but i'm happy.. yappp..

Sekian, moga jumpa lagi gaiss.. Moga selamat maju jaya..
dan doakan ana istiqamah mengulang ngulang ngulang ngulang ngulang..
Doakan moga ana kuat.. 

Jaga hati, jaga diri, jaga iman.. Bye..

Assalamualaikum..

Lots of love,
AlFaqiiroh Ilallah
Sis Cool

December 02, 2016

Sahabat Super Awesome!

Salamaleik to dear readers..

How are you gaisss? Sihat? Moga sentiasa dalam rahmat dan perlindungan-Nya..

Harini ana tetiba dapat aura rajin semacam je nak merepek dekat sini.. seronok jugak kan membebel sensorang.. Aman sejahtera hingga ke tanjung rambutan.. haha.. Adoi, melalut laa pulak.. Korang nak tahu tak, ana stress giler harini.. Memang korang tak tahu pun kan.. Tapi stress setinggi mana pun, ana still boleh bahan lagi orang.. kah kah.. Entah bila laa nak berubah Nad oii..

Okeh, cakap pasai stress, korang tahu tak, sepanjang semester ni, harini ana telah langgar pantang larang ana.. haha.. sebelum ni ana tak pernah kot tido siang-siang , petang-petang.. Tup-tup harini tido lepas asar sebab katanya stress giler.. Bangun-bangun je terus rasa macam giler ngko.. Otak jadi tak berapa nak centre dah.. haha

Ana sebenarnya bila stress suka makan banyak-banyak.. bukan makan nasi laaa.. Giler ke nak makan nasi banyak-banyak.. Boleh mati karang coz of stomach burst uollss.. haha.. Seriously i want to eat, bila stress, lapar dia lain macam tau.. entahlaa.. Maybe i commonly eating when i got stressed coz i believed that by eating, i could release my stress by eating various types of food.. Ah, so heavenn!
Seriously ana tengah lapau sekarang, tapi takkan nak makan sensorang.. Memang takk laa kaann.. Dah laa sume super busy with their works.. huhu.. Jommlaa teman ana makan, kalau nak lanje lagi bagus.. haha

Eh, apa ni melalut sampai bab makan bagai.. haha.. Saborr jelaa yee..

Okay, ana rasa nak cerita pasai kawan.. Sahabat.. super besfriend etc..

Since i'm in childhood, i don't have any friends.. seriously.. sounds weird right?. Tapi itu hakikatnya.. Mesti korang pelik kan? Yapp.. itu hakikatnya.. Zaman kanak-kanak banyak dihabiskan dengan family.. Kami adik beradik main sama-sama kitorang je.. And fews cousin.. sebab tu laa kami adik beradik boleh rapat with fews cousin belah daddy.. sebab depaa jela teman sepermainan.. tapi bukan selalu main pun, sebab rumah kami pun bukan tepi-tepi dekat-dekat.. Then kami tak banyak sangat pun main, kami diajar supaya bantu ummi daddy dalam semua kerja walaupun sekecil-kecil kerja..

Selalu kami maen time weekend, ummi dan daddy akan main sekali.. kami biasa main badminton.. depa memang terrer maen badminton weh, serius cakap.. haha.. Then kami adik beradik dari kecik dah diajar dengan tutup aurat, ilmu fardhu ain, fardhu kifayah, mengaji dan sebagainya.. Kalau part ngaji tu memang paling banyak kenangan.. haha.. Kami adik beradik memang selalu fight sapa boleh habis cepat..

Kalau sehari boleh proceed ke muka surat sebelah dia memang terrer giler ahh.. Sebab daddy kitorang memang strict sikit.. walaupun bacaan okay tapi bila satu page tu ada makhraj huruf tak betul ke, tajwid tak kena ke, or tak cukup dengung walaupun hanya pada satu tempat memang korang takde chance laa nak alih ke muka surat sebelah.. haha.. Kadang tiga hari baru boleh baca muka surat baru.. sampai dah boleh hafal muka surat tu..Tudiaa penangan makaaihh. haha..

Then kami adik beradik kalau kat sekolah memang muka kena masuk musabaqah hafazan laa.. haha.. Ana teringat lagi time sekolah rendah.. tak pasti darjah berapa.. ada ustaz ngan ustazah dapat tahu ana adik kepada safwan.. "Laa, awak adik Safwan ke? Ok, awak masuk hafazan ye".. hahaha.. ana time tu mampu cakap dalam hati je.. dahh kenape ustaz ngan ustazah ni.. ana baru darjah berapa time tu.. darjah dua ke tiga ntah sebab time tu abang darjah enam kalau tak silap.. Ana rasa musabaqah hafazan jadi turun temurun dari generasi ke generasi pulak sampai dua-dua adik ana pun terheret sama.. haha

Lagi, time kecik-kecik ana masih ingat lagi.. setiap hari jumaat kami wajib ikut ummi dan daddy pi Rusila, attend kuliah dhuha kat masjid Rusila, yang disampaikan oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Bin Haji Awang.. Tok guru memang idola ana laa.. beliau memang hebat! Kuliah dhuha berkisarkan tiga cabang ilmu iaitu tafsir, tauhid dan sirah.. dari ana kecik sampai sekarang tok guru masih bincangkan perkara yang berkisarkan ketiga-tiga bahagian ilmu tu..

Alhamdulillah.. kata tghh, selama hampir 40 tahun setelah dua kali pusingan, pada 13/5/2016, telah khatam pengajian tafsir buat kali yang kedua..Berpeluang dan berkesempatan mengaminkan sekali doa sempena khatam pengajian tafsir oleh tghh.. Tisu betul ana time tu, tetiba boleh sebak.. Naseb baik ummi tak perasan time tu..haha.. Moga pengajian ni sedikit sebanyak terpercik keberkatan itu pada diri yang serba dhoifah ini..Moga segala ilmu yang diperolehi bermanfaat untuk kehidupan dan tiap gerak kerja perjuangan islam.. Aminn

Eh. Panjang pulak ana nak membebel.. rasanya tadi pasal kawan je kan? haha.. melalut ape pulak ni.. kalau korang tak nak baca jangan baca okeh.. haha

Okeh, time ana sekolah rendah ana takde banyak kawan pun.. ana hanya fokes belajar.. sebab ana sentiasa ingat pesan ummi yang pergi sekolah belajar elok-elok.. belajar, jangan main.. Seriously ana memang performed giler time sekolah.. Ana bukan budak study tapi mungkin disebabkan fokes yang terlampau tu kot.. haha.. kami adik-beradik memang patuh giler laaa.. biasanya kalau budak-budak walaupun luar waktu sekolah mesti akan ada kawan kan, main sama-sama.. tapi kami tak.. haha.. sampai sekarang walaupun dah besar kami takde pun jumpa kawan-kawan kat rumah tu.. sebab memang takde.. serius.. kalau korang tak percaya sudah.. kisah pulak ana.. haha kalau time semester break, sume balik kami still lepak sesame adik beradik, sebab takde kawan pun yang ada kat kampung tu,. haha

Pastu when secondary school barulah ada kawan sikit-sikit.. Kami mostly duk hostel so confirm laa ada kawan kan.. tapi my friends mostly duk jauh-jauh ramai yang luar terengganu, kalau ada pun yang terengganu sume jauh-jauh.. haha.. Then start secondary school ana start aktif masuk itu ini, semua nak try.. hafazan, pidato, english debate, malay dabate, syarahan, chess dan sebagainya..  And ana jugak ada terlibat dalam satu kepimpinan kat sekolah..seriously time secondary school i'm a serious person.. takde kawan sangat pun dengan lelaki, mostly semua perempuan.. kami perempuan senang nak rapat sebab boarding school dah tu ngko nak kawan ngan sape lagi kan?. haha..

Kalau kawan dengan lelaki pun sebab classmate and selalu gaduh time presentation.. bukan gaduh ape, hanya gaduh dalam melontarkan pandangan idea.. kami banyak presentation and sharing opinion, presentation bla bla bla.. kami paling suka part QnA..pehh memang padu ahh sampai berdebat time tu.. hahaha.. Ana sebenarnya memang kurang sikit dengan lelaki taktahu la kenapa, kecuali bila ada sesuatu yang penting atau sharing idea and opinion, time tu baru ana boleh cakap-cakap ngan lelaki.. kalau tak, jangan harap laaa..

Then i think everthing started changed when i'm in university.. Bila sifat aktif taak bertempat yang dibawak dari zaman sekolah ke universiti menyebabkan ana boleh survive sikit-sikit nak berkawan dengan lelaki.. yelaa, bila dah berprogram macam-macam mesti ada interaksi kan.. lagipun kos kami ni memang aktif giler wat program macam-macam.. dan rumah ana selalu jadi port depa kalau ada apa-apa.. sampaikan bila ummi daddy ana nak wat makan-makan laju je depa bertandang.. haha.. biasanya depa yang tak balik raya haji selalu mai lepak umah ana.. dah macam umah sendiri dah dia buat.. dari sembelih lembu sampaikan ke masak-masak.. betapa rapatnya kami.. umtuk projek entrpreneur pun depa mai masak-masak kat rumah.. seminggu berturut-turut depa berkampung.. ingat lagi, lepas presentation shawarma, malam tu depa mai lagi umah ana sebab ummi daddy ana ajak makan nasi.. hahaha.. memang pantang betui sebut pasai makan.. kah kah

But seriously at that time depa lah kawan-kawan lelaki ana yang pertama kali mai ke rumah.. sebelum ni mana ada ana nak berkawan dengan lelaki apatah lagi nak ajak mai rumah.. memang tak laa.. kalau perempuan takdela pelik sangat kan..tapi, depa memang bertuah.. haha.. sampaikan ummi daddy ana kenal semua kawan-kawan ana, baik lelaki mahupun perempuan.. ya, ummi daddy ana kenal kawan-kawan ana so that depa tak risau ana berkawan dengan depa bila dah kenal kan.. Tapi seriously ana rasa macam tak percaya yang i do that things.. haha

Ya, i make many female friend at university.. Male friends i got only severals.. itu pun sebab depa classmates and my family knew-well them.. yaa.. i love all of my friends.. Depa memang kawan dunia akhirat ana.. susah senang suka duka sama-sama.. berjuta kenangn dan memori yang telah kami cipta in two years.. Besides my family members, my friends (PTI friends) banyak cheering up my days.. And we all know our attitude respectively.. I love uollsss.. seriously.. And till know on kami masih tak lost contact still rapat macam dulu walaupun zaman pti sudah tinggal kenangan yang menyubur di dalam hati.. Alhamdulillah, thanks God!

Sebab korang memang ana sayang sangat-sangat nah, ana nak bagi satu pantun untuk korangg.. Lagipun ana dah lama gila tak buat puisikan.. Kali ni pantun je eh, kang tulis puisi panjang pulak.. kalau nak baca puisi baca kat wattpad ana eh.. haha
              'Jaga satu hati,
               Pegang satu nama,
               Simpan dalam hati,
               Setia hujung nyawa'

Sweet kan ana?. kah kah kah.. Mohon korang menanges terharruuuuuussss.. hahaha

Eh.. panjang pulak ana membebel.. adoiii.. sori laa.. tak terniat pun nak membebel panjang sebenarnya.. dan sebenarnya ada banyak lagi benda yang ana nak membebel ni.. hahaha.. lain kali laa kalau panjang umur, inshaAllah, biiznillah..

Mohon doakan ana moga segala liku-liku hidup perjalanan ana ni diberkati dan diredhai Tuhan.. ana bukannya kuat sangat sebenarnyaa.. tapi i always pretend to be cool.. acah-acah kuat konon.. hmmm.. hahaha.. i'm cool eventhough i'm quite stress today.. and ana rasa sangat lapau sekarang.. rasa cam nak makan orang je..tambah-tambah lagi sekarang musim hujan.. haha

Sekian, moga jumpa lagi gaiss.. Moga selamat maju jaya..
dan doakan ana istiqamah mengulang ngulang ngulang ngulang ngulang..
Doakan moga ana kuat..

Jaga hati, jaga diri, jaga iman.. Bye..

Assalamualaikum..



Lots of love,
AlFaqiiroh Ilallah
Sis Cool