December 19, 2016

Just my ten cents punya coretan..

Salamaleik to dear readers..

How are you gaisss? Sihat? Moga sentiasa dalam rahmat dan perlindungan-Nya..

Tetiba ana teringin nak coretkan sesuatu di sini.. i did'nt know why.. Maybe coz of something happened all de days long.. i think i'm not strong enough.. hahaha

Although final exam just around de corner, but jujur i told you gaiss that i haven't study thou a bit!. Omg!! I didn't know what to do right know!.

Yaa.. i'm quite busy helping my sistur did preparation for her event this coming thursday, inshaAllah.. ana actually tak boleh just tengok my sistur busy sorang2, mesti ana akan tolong jugak no matter what..

The story started when ummi reminded my sistur about relatives invitation.. so, ana tetiba je terkeluar, cakap camni, "susahkan? Nak kawen pon banyak benda kena settle.. itu lah, ini lah.. kan senang kalau tak payah kawen.. tak perlu susah fikir mcam2.. just live happily here after"

Then ummi keep staring at me and ask me.. "kenapa cakap macam tu? Tahu tak, tak baik? Tahu tak apa tujuan manusia diciptakan? Untuk beribadat dan menjadi khalifah untuk memakmurkan bumi.. kalau tak kahwen, siapa yang nak menyambung generasi sebagai khalifah kat muka bumi?.macam mana nak beribadat hingga mampu menjadi muslim yang bertaqwa?"

Ana just senyum and jawab.. " ummi, untuk menjadi seorang muslim yang musleh, tak semestinya dengan kahwen.. mana tau being single can make us a true muslim yang musleh berbanding kahwen, who knows!. And dengan keadaan sekarang, i never trust men (exclude my daddy and bros).. ummi tengok je laa today's situation.. tak perlu aa'yaa (my surname at home) explain panjang lebar.. ummi knows right?"

Then ummi pun jawab " sebab tu la kena cari yang baik, beriman, bagus akhlaknya.. inshaAllah everything gonna be okay"

Pastu ana just respond.. "okay ummi, but i still with my stand.. i love being single.." then ummi keep silent..

Pastu masa nak makan ummi ada tanya pasai exam spa aritu.. ana cakap la result exam tu berjaya, alhamdulillah.. then ummi tanya, "kalau nanti kena pergi iv, kalau boleh spa tu nak terus sambung belajar ke nak kerja?"

Yaa.. ana keep thinking jugak.. dah 3 ke 4 iv spa entah ana pergi, masa iv tu ana cakap kat panels iv tu yang ana nak sambung belajar.. so, ana tanya la ummi, "kalau pendapat ummi canne?"

Ummi jawab, "kalau dapat spa, pergi laa.. nanti boleh sambung belajar lagi.. buat pjj ke."

Yappp.. ana terkejut gila dengan jawapan ummi time tu.. seriously!. Sebab sebelum ni ummi sangat-sangat nak pastikan anak-anak dia habiskan belajar kalau boleh sampai ke level paling tinggi.. serius!. And i'm totally well-planned my study and so on.. coz of that, sekarang ana rasa pelik.. you gaiss mesti tak faham situasi kami canne kan?. Its okay, tak payah pening-pening fikir okay!. Hahaha

Lepastu ana tanya ummi.. "ummi rasa sesuai ke aa'yaa kerja? I feel like macam budak-budak lagi..canne nak kerja? Hahaha" memang kaw kaw ana gelak time tu.. gelak tak ingat dunia, nasib baik ingat akhirat.. eh?. Hahahaha

Ummi pun cakap "budak-budak apanya.. besar ni nak kawen pun dah boleh dah"..

Gulp!. Terus mati ana punya gelak.. tertelan gelak sendiri kootttt.. kah kah

Then ana jawab, "ummi, aa'yaa dah cakap kan.. i didn't want to get married.. never! And i didn't want and didn't like to talk about this matter.. i didn't know why.. but please understand me, my lovely ummi" ana senyum je kat ummi...

Yaaa.. kebelakangan ni ummi keep talking about marriage bla bla bla.. and its quite weird for me.. serius ana tak suka, tak tau kenapa..

Yaaa.. first sebab ana punya impression kat lelaki luar punya lah lain.. tak perlu ana cakapkan kat sini.. ana tak pernah berchenta cintun dengn sesiapa coz i never trust any of them!. Seriously!. Nak keep in trusting pon tak boleh apetah lagi nak hidup sama-sama kan?. Ngkooo rasee?? Memang takk laaa kan..

Then, ana tak rasa semua orang boleh terima perangai ana yang macam ni.. so daripada ambil risiko better i life with my own self, senang.. tak payah fikir lebih-lebih.. lagipun family ana sangat berbeza dengan family orang lain.. sangat complicated.. family kami tak sama seperti family manusia yang lain.. seriously.. better you gaiss, i mean outside people don't getting interrupt with.. yaa, tu jugak adalah satu sebab i didn't want to get married.. kan kesian pulak kat orang berkenaan.. tak pasei-pasei jaa dapat heart attack.. kah kah kah..

Eh.. panjang pulak membebel.. k lahh.. an nak chauu luu.. nak gi sekolah sat.. ade benda kena settle pasei program bawah pmki.. and seriously i'm quite busy.. ummi cakap ana busy mengalahkan pm dah.. hahahhaha.. but i'm happy.. yappp..

Sekian, moga jumpa lagi gaiss.. Moga selamat maju jaya..
dan doakan ana istiqamah mengulang ngulang ngulang ngulang ngulang..
Doakan moga ana kuat.. 

Jaga hati, jaga diri, jaga iman.. Bye..

Assalamualaikum..

Lots of love,
AlFaqiiroh Ilallah
Sis Cool

No comments:

Post a Comment